Hier een filmpje van 'Rhythm is our business'. Met op piano Hans Lammen en op sax Lior Kuperberg.
Mirjam van Dam studeerde aan de Theaterschool- en aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze staat al 25 jaar op de planken, haar eerste ervaring deed ze op in theaterrestaurants als Goldmund, Pasta en Basta. Daarna zong o.a. in theaterproducties Singing Apart Together, How to get rid of Bette Midler, Ella en Dead Singers Society. Ook speelt ze in Door de nacht klinkt een lied, en Let’s Eat! Volgend seizoen (’20-21) zal haar show Jewish Jazz in première gaan.

Mirjam toerde in binnen- en buitenland met Laura Fygi en band, met Salon orkest Rouge & Noir, The Glenn Miller Orchestra, Doctor Bernard & the Swing Orchestra, The Happy Feet Orchestra en verschillende pop-bands. Regelmatig staat ze met topmusici op jazz- en swingfestivals in binnen en buitenland. Daarnaast is ze bevlogen koordirigent en zangdocent aan de UvA (Crea), het Muziekpakhuis, het Ei-complex en Stichting Buitenkunst en ITA (Internationaal Theater Amsterdam).

Meer informatie: www.mirjamvandam.nl
Jewish Jazz - een concert met een verhaal - liveuitzending op Hallo-Buren met Mirjam van Dam
 
Dit bijzondere concert zou in première gaan in maart 2020, maar wegens de Coronavirussituatie is dit helaas niet gebeurd.
In deze uitzending op Hallo Buren zal zangeres Mirjam van Dam een aantal nummers uit het concert zingen (met opgenomen begeleiding van de bandleden) en uitleg geven over het bijzondere verhaal:

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30, en van Hollywoodmusicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is echter geen alom bekende muziekgeschiedenis.

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn, gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen, werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazzzanger Sam Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten, zoals spaghetti, pork stew, patato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.
Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.




Share by: