HALLO-BUREN©

INLEIDING


Het interactieve publieke kunstwerk Hallo Buren! wil de bewoners van Oud-West in al hun eigenheid en variëteit deze eer betonen. Want in Hallo Buren! vertellen de mensen uit de buurt - in een hologramversie van zichzelf - hun eigen verhaal en laten ze iets zien van hun eigen leven en de dingen die ze doen. Dat zijn heel verschillende verhalen en beelden: van dansers tot sportmensen, van acteurs tot verzamelaars en filosofen.

In dit projectplan lichten we toe wat de inzet is van Hallo Buren! We tonen hoe Hallo Buren! als een spiegel van de buurt werkt, een ode is aan buurtgenoten én voor nieuwe verbindingen en contacten zorgt tussen de bewoners van Oud-West en tussen bewoners en bezoekers van de wijk.


HALLO BUREN!

Hallo Buren! is een interactief kunstobject in de openbare ruimte – een nieuwe vorm van levende kunst. Hallo Buren! is een permanente performance die voorbijgangers uitnodigt tot reactie en interactie. Een feel good kunstwerk dat voorbijgangers aan het lachen brengt, in beweging zet en sfeer maakt op straat. Hallo Buren! verbindt technische innovatie aan het levend houden van een oeroud gemeenschapsgevoel; koppelt verwondering over de mogelijkheden van de techniek aan herkenning van hele menselijke buurtgenoten. Techniek wordt ingezet om maatschappelijke cohesie te bewaken en te voeden.

Hallo Buren! bestaat uit een paviljoentje waarin hologrammen van actieve buurtbewoners zichtbaar en hoorbaar zijn voor voorbijgangers. De hologrammen lijken door de lichtinval tastbaar en levensecht. Het kunstwerk maakt gebruik van de allerlaatste hologramtechnieken. De levendige 3D-projecties zijn fascinerend en intrigerend. De dynamische driedimensionale beelden van de verschillende personen uit de buurt maken met woorden, muziek en gebaren contact met echte mensen daarbuiten. De holografische buren nodigen met hun specifieke talenten of kennis – zoals klassieke dans, popmuziek, Chinese vechtkunst, Armeense zang of soep maken – passanten uit om te luisteren en mee te doen. Zo ontstaat interactie op straat – met virtuele buren, en met omstanders onderling.

Het functioneert als het beroemde dominosteentje: het zet het gesprek aan. Want wat gebeurt daar? Wie zijn die mensen? Wie meer wil weten over haar of zijn buren kan op de website hallo-buren.nl terecht. De locatie van Hallo Buren! is statisch, de inhoud is dynamisch en innovatief. Het hologram beweegt, de geprojecteerde persoon richt zich tot de omstanders en kijkers, praat met ze, zingt ze toe, stelt vragen, beweegt, danst en nodigt uit om mee te doen. Er worden in de eerste fase hologrammen gemaakt van dertig personen uit de buurt. Daardoor zal het werk mensen blijvend verrassen. Passanten kunnen kiezen welk hologram ze willen ontmoeten. Het paviljoentje heeft een bedieningspaneel waarmee bepaalde opties gekozen kunnen worden binnen een menu.

Vorm

Het paviljoentje is verre familie van een vroegere telefooncel, een plek op straat om één op één te communiceren. Het huisje is gemaakt van zacht glanzend RVS met een uitgesneden patroon dat doet denken aan de kronkels van een walnoot of de menselijke hersenen. Onder de platen worden gekleurde lichten geplaatst die het uitgesneden patroon van het kunstwerk van binnenuit op verschillende plekken verlichten. De lichtpatronen in de buitenste schil variëren met de keuze voor een bepaalde buur. Als het gekleurde licht zich verplaatst is het alsof verschillende delen van de grijze hersenmassa geactiveerd worden en je hersengolven ziet bewegen.


Inhoud

Het verloop van contact met de hologrammen in het paviljoentje gaat als volgt:

1. Uitnodiging om te komen kijken - trailer
Er staat een hokje op straat waarin verschillende kleuren oplichten.
Als je dichterbij komt, zie je wat bewegen in het hokje. Dat is een holografische screensaver. De screensaver - een trailer eigenlijk - is een uitnodiging aan passanten om dichterbij te komen en bestaat uit een montage van verschillende holografische portretten. In een flitsende montage laten verschillende mensen iets zien van hun kunnen of passies en nodigen zij voorbijgangers uit om nader te komen. Zo roept een buurman met een flinke snor “hey kom ff buurten!” of haalt een zangdocente flink uit met “halloooooo buuuuren”. Het kunstwerk lokt mensen naar zich toe.

2. Maak een keuze - overzichtsmenu
Zodra er iemand bij de glaswand van het huisje komt en de aanwezige sensoren dit registreren, lossen de beelden op in een visueel overzichtsmenu met de dertig buurtgenoten. De één staat klaar om te zingen, de ander doet alvast een korte
tai chi-beweging en een derde roept iets naar een vierde die daar op reageert. Iedere holografische buur heeft iets anders in petto voor de passanten. Zo is er een buur die de toeschouwers een Braziliaanse danspas leert, een zangeres zingt een Armeens troostlied, een oude buurtbewoner vertelt in vet Amsterdams een verhaal. Een balletdocente doet een meditatieve yogaoefening, er is iemand die een kinderspelletje speelt, een mop tapt, een Surinaamse levenswijsheid deelt, een gedicht voordraagt, een imitatie weergeeft, een recept deelt en je uitnodigt samen soep te eten in het buurthuis. Dertig mensen/organisaties uit Oud-West hebben al laten weten zich graag te willen laten vereeuwigen als holografisch beeld, waaronder muzikanten van Muziek Pakhuis, Monique Sluyter (model/ presentatrice), Aleksander Zhembrowskyy (ex-balletdanser van Het Nationaal Ballet), Ilda Simonian (zangeres), Daan Roovers (Denker des Vaderlands), en Hans (singer/songwriter).

3. Keuze gemaakt – holografisch personage verschijnt
De toeschouwer kan met een klik een persoon uitkiezen. Is er gekozen voor
een personage? Na de druk op de knop, komt de persoon in de vorm van een levensgroot hologram in beeld én in actie. De hologrammen richten zich direct tot de toeschouwers en zullen - waar mogelijk - proberen om de toeschouwers direct bij hun verhaal of bezigheid te betrekken. Een singer-songwriter vraagt om mee te klappen en te zingen (de tekst loopt over het scherm), de danser nodigt je uit pasjes mee te doen, de yoga-instructeur vraagt je om de aandacht naar je ademhaling te brengen etc.

4. Afscheid
Aan het einde van het 3D-filmpje neemt de buur weer afscheid. De bezoeker keert weer terug in het hoofdmenu. Daar kan opnieuw een keuze gemaakt worden. Als er geen keuze wordt gemaakt, verdwijnt het menu na verloop van tijd en verschijnt de trailer weer. Voor een impressie, kijk op hallo-buren.nl.

Hallo Buren! brengt een positieve noot in de openbare ruimte, het nodigt mensen op straat uit iets te doen, even stil te staan en zich open te stellen voor elkaar. Door het contact met een holografische buur ontstaan er ook live ontmoetingen in de publieke ruimte. Samen kijken en misschien wel samen dingen te doen, er is live contact. Hallo Buren! is een echt ‘feel good’ kunstwerk en voegt op een speelse manier echt iets toe aan de wijk. Het is een spiegel van de wijk die buurtbewoners een gezicht geeft en iets vertelt over hun achtergrond. De menselijke maat wordt teruggebracht in de wijk.
Share by: